Lovregler

PRIVATFOTOGRAFERING – HOVEDREGLER

Som udgangspunkt må du tage billeder overalt både af mennesker og kunstværker m.m. – så længe de kun er til dit eget brug – men lige så snart du ønsker at dele dem med andre på f.eks. nettet og/eller andre sociale medier, er der flere faktorer, som du skal tage hensyn til. Mange har nok også oplevet, at mens man står og skal tage billeder af f.eks. et marked eller på gågaden, bliver folk fornærmede over, at der bliver taget billeder af dem – det må man så respektere, men det er ganske få, som kan sige hvilke regler, der gælder for fotografering.

Man kan dele det at fotografere op i tre hovedspørgsmål:

• Hvor må du tage billeder henne?
• hvad må du tage billeder af?
• hvad må du bruge billederne til?

Hvorvidt du må tage billeder af personer eller situationer afhænger af, hvorvidt de befinder sig på et område, som er frit tilgængelig eller ikke-frit tilgængelig.

Frit tilgængelige steder er steder, hvor man som almindelig borger har lov til at komme. Det betragter man også som det offentlige rum. Dette kunne f.eks. være i parker, på gaden, til et loppemarked, forlystelsessteder som Tivoli og Bakken, i Zoo Have eller børns leg på en legeplads.
På disse områder må du gerne tage billeder. Dette kræver ikke samtykke, og er derfor ikke strafbart – hvis det er harmløst. Du må dog ikke vise billeder af genkendelige personer i situationer, hvor der er risiko for, at de kan føle sig udstillede eller krænkede.

Det kan eksempelvis være billeder af kunder eller ansatte i en forretning/virksomhed, banker, offentlige steder som biblioteker, politistationer samt gæster på en bar, natklub eller diskotek.

Et ikke-frit tilgængeligt område kunne f.eks. være i en andens hus, lejlighed eller have, inde i en bil, private områder i det hele taget eller lignende. På disse områder går man som hovedregel ud fra, at billeder bliver taget uberettiget. Med andre ord betyder det, at du ikke må videregive billeder fra disse områder uden personernes/ejernes samtykke.

Et portrætbillede har til formål at udstille/vise bestemte personer. Hvis du gerne vil offentliggøre det, skal personen give sit samtykke – helst på skrift og med tydeligt formål for brugen af billedet. Et skolebillede hører også ind under denne kategori – samtykke fra alle personer på billedet skal indhentes.

Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt – så er du på den sikre side.

Til at afgøre tvister på brugen af billeder kan vi få hjælp fra 4 forskellige love:

Straffeloven
• Persondataloven
• Ophavsretsloven
• Markedsføringsloven