Foredrag med vildtfotograf Steen Tørner

Foredrag med vildtfotograf Steen Tørner

Foto:  Poul Hansnæs

I oktober måned 2022 fik vi efter flere forsøg gennemført et foto-foredrag med Steen Tørner om ” Kunsten at fotografere natur ” ledsaget af fantastiske billeder.

Coronaen var den afgørende årsag til at udskyde foredraget – men nu lykkedes det …..

Steen Tørner er en passioneret vildtfotograf, som har rejst hele verden rundt og fotograferet alverdens vilde dyreliv.

Han er nu pensioneret og har fået mere tid til sin hobby – hans kone arbejder stadig – de tager gerne på fotorejser sammen og udforsker områderne – deler ikke interessen for fotograferingen, men interessen for dyrelivet – det er et godt udgangspunkt.

Steen har fået så meget erfaring og viden på dette område og samlet så meget materiale/oplysninger på området, at han nu tager ud og holder foredrag om ”Kunsten at fotografere natur” og videregiver sine observationer til os.

Man skal jo starte et sted, og udstyret er en vigtig del af både udfordringen og resultatet. Udstyret behøver ikke fra starten at være professionelt – det er simpelthen for dyrt – man skal lære at udnytte sit udstyr fuldt ud og tilkøbe nyt/brugt efterhånden, som behovet, interessen og økonomien er til stede.

Interessen for og lysten til at fotografere er en vigtig del af processen, og inspirationen kan man finde som medlem af fotoklubber og deltage i de aktiviteter, som tilbydes i fotoklubbens regi.

I en fotoklub kan man dele sine erfaringer/viden med hinanden og hjælpe hinanden videre med spørgsmål eller problemer.

 

 

Kameraindstillinger er Alfa/Omega for et godt billede – disse faktorer kan være:

  • Lysindstillinger/-målinger
  • Eksponering
  • Fokus
  • Komposition
  • Skarphed
  • Baggrund

 

Steen viste billeder med de metoder og indstillinger, som han benytter for at opnå de bedste billedresultater. MEN husk – tålmodighed er en dyd……

Et meget vigtigt punkt, som Steen fremhævede:

  • Efterbehandling

Ikke alle/mange billeder bliver efter hensigten – selv om man følger alle instruktioner. Derfor er det vigtigt at redigere sine billeder i de programmer, man foretrækker at benytte, så man opnår det optimale resultat. Steen fotograferer i RAW i stedet for JPEG, det er den primære årsag til, at han bruger meget tid på efterbehandling.  Nogle billedbehandlingsprogrammer er købeprogrammer – andre gratisprogrammer. Det afhænger af de enkeltes behov og ønsker.

Vi blev guidet gennem mange spændende billedoptagelser, så vi fik kendskab til de muligheder, der ligger og gemmer sig i vores udstyr og brugen af det.

Efter foredraget overrakte fotoklubbens formand en vingave til Steen Tørner for et spændende indlæg til fotoklubbens fortsatte udvikling på fotoområdet.

Efterfølgende bød fotoklubben på ”kaffe og kage” med hygge og snak om dagens mange og nye indtryk og emner til efterfølgende læring/undervisning i fotoklubben.